Teadlaste ööl toimus Elektrokliima õpituba

29.09.2017 Teadlaste öö festivalil viis selle ajaveebi autor Tarmo Koppel Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) läbi õpitoa Elektrokliima mõjust inimese õpi- ja töövõimele.

Õpitoas seletati lahti, millest koosneb elektrokliima ning kuidas TTÜs sellelaadseid uurimusi läbi viiakse ning kuidas seejuures hinnatakse inimese õpi ja töövõimet. Õpitoas muuseas ka demonstreeriti, kuidas kehva kontoritool genereerib elektrostaatilist välja ning kuidas see kehale üle kandub. Soovijaid said ise omal nahal kogeda spetsiifilist magnetvälja, mis ajutegevust mõjutab.

Elektrokliima on üldine termin, mis kätkeb inimese tervist olulisel moel mõjutavaid keskkonnategureid. Kui need parameetrid on sisekeskkonnas optimaalsed, säilib inimesel ka hea töövõime, mis ei väljendu üksnes töö kiires ja korrektses sooritamises, vaid ka positiivses töössesuhtumises. Ühe või mitme elektrokliima parameetri hälve optimaalsest, võib aga keha stressi viia, mistõttu langeb märgatavalt ka töövõime, tekivad vead ning langeb motivatsioon tööd teha. Sellises kollektiivis võib langeda töökvaliteet, tekkida psühhosotsiaalsed pinged, suureneda kaadrivoolavus, langeda produktiivsus ning kannatada tervikuna kogu ettevõtte kasumlikkus.

Teadlaste ööst osavõtjad osalesid õpitoas aktiivselt, elav disksussioon kehtis hiliste õhtutundideni. Enim huvitas osavõtjaid, kuidas saavutada heal tasemel elektrokliima kodukeskkonnas ning mil moel neid indikatiivselt, omal käel mõõta saab.

Tabel 1. Elektrokliima komponendid ning töövõime määrajad.

ELEKTROKLIIMA komponendid hea töövõime kehva töövõime
Elektromagnetväljad
looduslikud elektromagnetväljad õuetingimused ekraneeritud/summutatud
tehislikud elektromagnetväljad normide piires kõrgendatud
elektrostaatilised väljad kontrolli all kõrgendatud (>100V/in)
staatiline magnetväli puudub kõrgendatud amplituud ja gradient
Õhu koostis
Hapniku 02 tase  21% <21%
Süsihappegaas CO2 tase   400ppm >500ppm
Õhuioonid
positiivsete-negatiivsete ioonide osakaal -ioonide rohkus +ioonide rohkus
ioonide kontsentratsioon madal ioonide tase ioonide rohkus võrreldav loodusliku fooniga
Rubriigid: elektromagnetväljad. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga