8.09.17 erakordselt tugev magnettorm

Sel nädalal, 6.septembril leidis aset erakordselt tugev päikesetorm, millele järgnes 8.septembril erakordselt tugev magnettorm.

Magnettorm algas 8.septembri öösel, kui Päikesel toimunud purse jõudis Maani. Magnettormi tekitasid kaks X-klassi päikeseloidet, mis leidsit aset Päikesel 6.septembril. X-klassi päikeseloide on kõige tugevam päikesetormide kategooria. 6.septembri tugevaim päikeseloide klassifitseeriti X9.3, kusjuures viimane X9 klassi päikeseloide toimus 2006.a-l (X9.0).

Lisaks raadiokiirguslikule tormile Maa atmosfääri ülemistes kihtides, kaasneb loitega laetud osakeste väljapurse Päikeselt. Energeetiliselt laetud plasma lendub ilmaruumi – ing.k. coronal mass ejection (CME).

Erakordselt tugeval magnettormil oli kaks kõrghetke: 8.septembri öösel ning pärastlõunal.

Päikese 11-aastases tsüklis on saabumas solaarne miinimum, kuid sellised pursked  kuuluvad toimiva tähe tegevusse ka vaiksemal perioodil. 8.septembri magnettorm oli tugevaim üle mitme aasta klassifitseerudes Kp8 (skaala Kp1-Kp9).

Nurmijärvi magnetomeeter näitas tugevaimat lööki ~750nT (keskmistatud 10min kaupa)

Tallinnale lähimal asuva Nurmijärvi magnetomeetri salvestisest on näha, et aset leidis tugev löök magnetväljas ~750nanoTeslat.

Nurmijärvi graafik (ennekõike Z telg ehk vertikaalne telg) näitab, et kõigepealt magnetväli tugevnes (kl 13 paiku) ja siis nõrgenes (kl 18 paiku). Kui laetud osakeste voog Maad tabab, siis see löök pressib magnetvälja kokku, mis on magnetvälja jõujoonte tihenemine ehk magnetvälja tugevnemine. Sellele järgneb mõne tunni pärast surve vabanemine, mis tekitab ajutise magnetvälja hõrenemise ehk magnetvälja nõrgenemise. Seepärast muutus ka kompassi näit (deklinatsioon) algul ühele poole ja siis teisele poole.
Nurmijärvi graafikul on ka näha, et surve Maa magnetväljale pole ühtlane vaid selle kestel on lühemaid ja kiiremaid lisalööke. See kosmosetuul , mis Maa magnetosfääri tabab pole seega konstantne, vaid “puhanguline”.

Päikeseloited põhjustasid 6.septembril raadiosidekatkestusi, sh navigatsiooniseadmete häireid. Lisaks raadiosidet kasutavatele süsteemidele olid 8.septembri magnettormi  tõttu häiritud ka tavalised kompassid. TTÜ Merealadeemia poolt rakendatav hoovusemõõtja Tallinna lähedal Vahemadalal, registreeris magnettormi tõuked kompassideklinatsioonimuutustena. Arvestades et Maa magnetväli on 51000 nT, siis ~1,5% hälve maa magnetväljas tekitab magnetkompassile lisadeviatsiooni ~1,5 kraadi.

Vahemadala hoovusemõõtja magnetkompass näitas magnettormi tõugete ajal kompassi deklinatsiooni kuni 1,5 kraadi – ehk rahvakeeli “magnettorm pani kompassi valetama”

Allikad:
http://space.fmi.fi/image/realtime/UT/NUR/XYZlastWEEK.html
http://services.swpc.noaa.gov/images/planetary-k-index.gif
http://on-line.msi.ttu.ee/vahemadal/

Rubriigid: elektromagnetväljad. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga