Gingko biloba leevendab mobiilikiirguse mõju ajurakkudele

Türgi teadlase Geverk’i tehtud uuring rottidega näitas, et regulaarne gingko biloba annustamine leevendab mobiilikiirguse kahjulikku mõju ajule.

Uuring tehti 21 roti peal, mis jagunesid kolme rühma. Rottidele lasti Nokia 3310 mobiilikiirgust 2t igapäevaselt hommikul ja pärastlõunal ühe kuu vältel. Mobiiltelefonid, millega raadiosageduslik kiirgus tekitati asetsesid 1m kaugusel puurist. Ühele rühmale rottidest anti ginkgo biloba preparaati (Egb761 100 mg/kg/päevas), teisele rühmale mitte. Kolmas rühm rotte ei saanud ei mobiilikiirgust ega ginkgo bilobat.

Uuringutulemuste olulised järeldused:

  1. Mobiilikiirgusel leiti olevat kahjulik mõju rottide hipokampusele (aju). Mobiiltelefon kõnerežiimis põhjustas oksüdatiivsest stressist tulenevat hipokampuse ajurakkude hukkumist.
  2. Gingko biloba ekstrakt aitas ajurakkudel võidelda oksüdatiivse stressiga ning seega vähenes raku apoptoosi tõttu hukkunud ajurakkude arv. Tulemusena, leevenes osa mobiilikiirguse kahjulikest mõjudest.

Uurijad järeldasid, et pikaajaline viibimine mobiilikiirguse käes omab kahjustavad mõju hipokampusele, millega saavad kannatavada olulised rakufunktsioonid nagu õppimine ja mälu. Samas ei pruugi need tulemused otseselt inimestele üle kanduda, kuna kõnealuses katses kattis mobiilikiirgus kogu roti keha. Inimese kehamass on suurem ning samatugev kiirgus kandub peamiselt pähe.

Originaalartikkel:
Gevrek, F. Histopathological, immunohistochemical, and stereological analysis of the effect of Ginkgo biloba (Egb761) on the hippocampus of rats exposed to long-term cellphone radiation. Histology and Histopathology. 33(5):463-473. May 2018. DOI: 10.14670/HH-11-943
Rubriigid: elektromagnetväljad. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga