Päikesel on tulemas rahulik periood – magnettorme jääb vähemaks

Juba teist korda sel kuul on päikeseplekid täielikult kadunud. Seekord pole plekke  juba kolm päeva järjest. Kui päikeseketas on plekkidest vaba siis annab see märku Päikese režiimi muutusest – tuleb rahulik periood ehk solaarne miinimum.

Üks päikesetsükkel kestab 22 aastat, st iga 11 a tagant vahetavad Päikese magnetpoolused oma kohad. Selle protsessiga kaasneb rohkesti päikeseplekke ehk 11 a tagant on solaarne maksimum. Päikese aktiivsusega käivad kaasas ka sagedased magnettormid, mis on eriti mõjusad põhja laiuskraadidel, sh Eestis. Inimesed, kes kannatavad magnettormide ebasoodsate  mõjude all, vabanevad seega siis mitmest päevast kuus, mil nende enesetunne mõjutatud oli. Praegu on täheldada magnettormide vähenemist ning neid saab edaspidi aina vähem olema kuni saabub solaarne miinimum prognoositavalt aastatel 2019-2020.

Samas solaarse miinimumiga kaasneb teist tüüpi kosmiline kiirgus: samaaegselt helisfääri vähenemisega (Päikese tekitatav väli ümber päikesesüsteemi) pääsevad paremini sisse ka galaktilised kosmilised kiirgused. Kosmiline kiirgus, kui see Maa atmosfääri tabab võib tekitada eri tüüpi pilvi, käivitada välku ja tungida lennukitesse. Näiteks ühe lennuga  ühest Euroopa otsest teise, võib kaasneda viiekordne hamba röntgenpildi doos.


Päike 24.06.16 (http://spaceweather.com/)

Rubriigid: elektromagnetväljad. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga