Elektro-magnetiline ilm reaalajas

Andmed: World Data Center for Geomagnetism, Kyoto

Lisaks tehislikele elektromagnetväljadele, leidub meie ümber ka mitmeid looduslikke elektromagnetvälju, mis võivad mõju omada enesetundele. Täheldatud on, et eriti vastuvõtlikud nende kiirguste suhtes on inimesed, kes tundlikud ka teistele keskkonnamõjuritele. Uurimused on kinnitanud nende elektromagnetiliste keskkonnanähtuste seost inimese vaimse ja füüsilise tervisega.

Alljärgnevalt on esitatud mõned viited, kust huviline leiab reaalajas infot elektromagnetiliste (sh valguse) keskkonnatingimuste kohta.
Nende keskkonnaparameetrite teadmisest võib kasu olla: tuvastades regulaarselt ilmnevate tervisesümptomite seose teatud keskkonnakiirgustega, on järgmisena võimalik astuda samme nende soovimatute tervisemõjude vähendamiseks.

Roheliselt on märgitud need lehed, mida tasub vaadata igapäevaselt.

UV-INDEKS
UV-indeks Tõraveres reaalajas täna
UV-indeks, Eesti keskmine viimased 30p

UVI aitab hinnata, kui palju võib paljalt Päikese all olla, ilma et tekiks põletuslik protsess. Soovituslik ülekeha päevituse kestus on kuni 20min. See kehtib suvekuudel, päevasel ajal, Eesti laiuskraadil, tüüpilise eestlase nahatüübiga 3, tüüpilise UV-indeksi 4 korral (Holick, 2003)

MAGNETVÄLI
Nurmijärvi magnetmõõtejaam 24h | kuu
Tartu magnetmõõtejaam 24h | kuu
● Eesti ja Soome magnetjaamade üldindeks eelm.tund ja järgm.tund
● Intermagnet võrgustiku jaamade nimekiri (vali meile lähim UPS-Uppsala)
NOAA Space Weather Prediction Center magnettormi hoiatused
Spaceweather.com magnettormi hoiatused

Maa magnetväli on mitme magnetvälja tulem. U 90% sellest on genereeritud Maa välistuumas. Lisaks panustavad väljale elektrivood atmosfääri ioniseeritud kihtides ning väljad mis on indutseeritud maavooludest maakoores. Peamine jas kutsuvad muutusi esile peamiselt 1) protsessis Maa sisetuumas ja 2) Päikese käitumine.
Maa magnetväljale on loomulik varieeruda ajas ja ruumis – selliste muutustega on organism ka kohanenud. Maa magnetvälja hüplik muutus ja magnettormid võivad aga põhjustada häireid inimese vaimses ja füüsilises enesetundes.

PÄIKESE EMISSIOONID
TerraMagnetoScope täna ja viimased 2pviimased 2h
reaalajas päikesetuule kiirus ja tihedus, interplanetaarne magnetväli, maavärinate indeks.
NOAA päikesetuul reaalajas viimased 24h
Päikese röntgensähvatused reaalajas 3 päevaviimased 6h
Raadiosageduslik kiirgus (45-387Mhz) reaalajas
NOAA Space Weather Prediction Centertänane kosmiline ilm, interplanetaarne magnetväli 24h
SIDC-Solar Influences Data Analysis CenterPäikesel täna

Nende looduslike, elektromagnetiliste keskkonnafaktorite ja inimese tervise vahel on seost otsinud mitmed uurimused. Välja on toodud sümptomeid nagu peavalu, keskendumisvõime kadu, kõrgenenud vererõhk, palavikulähedane tunne, unehäired, seletamatu väsimus jm kehalise või vaimse stressi ilmingud.

______________________________________________________________
Viited:
Holick, M. 2003, The UV advantage
Further Understanding of Geomagnetism, NOAA National Geophysical Data Center
The Classification of X-ray Solar Flares, Spaceweather.com
World Data Center for Geomagnetism, Kyoto

Rubriigid: looduslikud väljad, valgus ja valgustus. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga