WiFi-kiirgus sülearvutist ja ruuterist

Kui inimesel oleks organ elektromagnetväljade tajumiseks, siis “kuuleks” ta neid alljärgnevalt. Esitatud on uurimustöö käigus mõõdetud WiFi-seadmete kiirguste karakteristika.Mõõdeti 1) aktiivse WiFi-ühendusega sülearvutit ja 2) WiFi-ruuterit. Esitatud on signaalilaine kuju ja selle audiomodulatsioon. Mõõtmised teostati kõrgsagedusliku elektromagnetvälja analüsaatoriga ning ostsilloskoobiga.

 

Video.  Sülearvuti WiFi-antenn (ekraani ülaservas) ooterežiimis (antenn on sisse lülitatud, kuid pole ühtegi võrku ühendatud). Mõõdetud 20cm kauguselt.

 

Video.  Sülearvuti WiFi-antenn (ekraani ülaservas) aktiivses andmeedastuses. Mõõdetud 20cm kauguselt.

 

Video.  WiFi-ruuteri antenn ooterežiimis (ükski arvuti pole ruuteriga ühenduses). Esineb signaal 10Hz (10 impulssi/sekundis), mis teatab võimalikele sülearvutitele, et “olen siin”.

 

WiFi-seadmete kiirgusvälja sagedus on 2,4GHz, mis kannab ka erienvaid modulatsioone madalamatel sagedustel. Mikrolained (sh 2,4GHz) neelduvad pea täielikult bioloogilistes kehades. Seda seletab asjaolu, et inimese keha koosneb u 90% ulatuses veest. 2,4GHz on valitud ka mikrolaineahjude töösageduseks, sest leiti, et sellel sagedusel neeldub kiirgatav energia vees kõige efektiivsemalt. Muidugi, ei saa võrrelda kiirgusvõimsuselt WiFi-seadmeid (0,1W või 1W) mikrolaineahjudega (500-1000W). Kui mikrolaineahju väljundkiirgus neeldub soojendatavas toidus pea täielikult, siis WiFi-seade kiirgab energiat välja igas suunas (360 kraadi) ning keha tabab vaid see osa sellest energiast, vastavalt kui suur osa WiFi antenni 360 kraadist on kaetud. Väiksema kiirgusvõimsuse tõttu ei tungi WiFi-kiirgus läbi keha vaid neeldub pindmistes kihtides (enamasti kuni mõni cm).

Kui kehtivad piirnormid kaitsevad inimest keha liigsest soojenemisest (üle +1 kraadi) tuleneva tervisemõju eest, siis teadlasi üle maailma huvitab praegusel ajal, kui suures osas mõjutavad tervist muud, mittetermilised mõjud. Avastatud on mitmeid bioloogilisi mehhanisme, kuid kaugel ollakse üksmeelest, millised neist tuleks arvesse võtta uute piirnormide kujundamisel.

Rubriigid: elektromagnetväljad. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

2 kommentaari postitusele WiFi-kiirgus sülearvutist ja ruuterist

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga