Tudengite sõnum koolilastele – mobiilide ja WIFIga tasub oodata

Neid, kes lapsepõlves (kuni 20aastased) aktiivselt mobiiltelefone ja WIFI-võrke kasutavad, võib tabada krooniline tervisehäda täiskasvanuna – räägivad euroopa teadlased. Mobiiltelefonid ja WIFI-internet tuleb koolidest eemaldada – on sõnum Euroopa institutsioonidest.

Nutifon võib praegu noorte seas olla “cool”, aga kui see saab kroonilise tervisehäda põhjustajaks aastate pärast, siis haige olla, ei ole “cool” – on tudengite sõnum koolilastele.

Ideekonkursi ajendiks oli Euroopa Nõukogu avaldus 2011.aasta maikuust mis kannab selget sõnumit liikmesriikidele – WIFI ja mobiilid peavad koolidest kaduma.
Nõukogu avaldus põhines teaduskomitee soovitusel, kelle hinnangul on nüüdseks piisav teaduslik alus arvata, et WIFI-võrgud ja mobiiltelefonid koolides kujutavad ohtu laste tervisele.
Nõukogu kutsub ülesse viima läbi teavituskampaaniaid mikrolainetega seonduvatest terviseriskidest.

Samuti tuleb esile tuua Euroopa Parlamendi 17.02.2009 resolutsioon “Elektromagnetväljadega seostatavad terviseprobleemid”, kus:
1) rõhutatakse, et  lapsed peaksid kasutama mobiiltelefone nii vähe kui mõistlik ning eelistama tavatelefone; 2) rõhutatakse, et koolis klassis tuleb mobiiltelefonid välja lülitada (et vähendada kiirgusdoosi); 3) mõistetakse hukka spetsiaalselt lastele valmistatud mobiiltelefonid ning lastele suunatud mobiili-kampaaniad; 4) mõistetakse hukka teismelistele mõeldud tasuta kõneminutitega paketid.

Kõnealuste otsuste laienemist täiskasvanutele ei maksa käesoleva ajaveebi autori arvates oodata, sest lapsed on elektromagnetväljade suhtes palju haavatavamad kui vanemad inimesed. Nimelt on laste organism jätkuvas arengus ning löögile pääsevad väliskeskkonna stressorid, mis täiskasvanutele sellist mõju ei oma. Kõik stressorid, mis mõjutavad kasvava organismi arengut võivad jätta sellele püsiva jälje.
Laste pealuu on õhem ja pehmem, seega absorbeerib laste pea (aju) kiirgust palju enam kui täiskasvanute puhul. Hüperaktiivsuse sündroom on juba seotud laste mobiiltelefoni kasutamisega ning looteeas nende emade mobiiltelefoni kasutamisega.

IDEEKONKURSI POSTRID

Viited
Gray,R. 2011, Ban mobile phones and wireless networks in schools, say European leaders, The Telegraph 14.05.2011
Euroopa Parlamendi resolutsioon “Elektromagnetväljadega seostatavad terviseprobleemid” (2008/2211(INI))

Rubriigid: elektromagnetväljad. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Üks kommentaar postitusele Tudengite sõnum koolilastele – mobiilide ja WIFIga tasub oodata

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga