Mikrolained ja toit

Vähe on leida uurimusi mikrolainetoidu tervisemõjude kohta. Siiski on mõned nopped ära toodud allolevas kirjatekstis.

Kuidas mikrolained toitu küpsetavad
Mikrolaineahju põhikomponent on magnetron, mis muudab vooluvõrgust tuleva elektrienergia väga lühikesteks raadiolaineteks sagedusega 2,45 gigahertzi. Kõikidest sagedustest see sagedus neeldub kõige efektiivsemalt vees, rasvades ja suhkrutes – sellepärast valitigi see ka mikrolaineahju sageduseks. Mikrolaine toimel tekib toidus ülikiire vibratsioon ja kõrge temperatuur mis küpsetab toidu.

Mikrolained vähendavad toidu kvaliteeti
Mikrolained küpsetavad toitu nagu iga teine küpsetusmeetod. Toidu küpsetamine aga tühjendab toidust elujõu, sest see protsess hävitab toidust ensüümid.

NSVLis 60-70ndatel tehtud uurimuste põhjal järeldati, et mikrolaineahjude laiatarbekasutusse laskmine on elanikkonna tervist kahjustav, seetõttu need keelustati 1976.a-l. Leiti, et mikrolainetega küpsetatud toidu toiteväärtus oli väiksem ning kasvas vähihaigustesse haigestumise tõenäousus. Vitamiinid ja mineraalid olid muutunud kasutuks – vitamiinide B, C, E ja tähtsamate mineraalide omastatavus langes. Liha proteiinid olid formeerunud samuti kasutuks. Mikrolainetega töödeldud puu- ja köögiviljad olid raskemini seeditavad.
NSVLi uurimused leidsid ka, et mikrolainetoidus toimunud keemilised muutused põhjustasid funktsionaalseid häireid lümfisüsteemis, mis omakorda nõrgestas immuunsüsteemi (organismi võimet kaitsta ennast kantserogeensete protsesside eest). Nende seas, kes tarbisid mikrolainetoitu, esines statistiliselt rohkem haigestumisi mao- ja sisikonna vähktõbedesse; lisaks veel perifeersete rakukudede degeneratsioon.

Lisaks eeltoodule suurendavad mikrolained toidus happelisi protsesse. Dr Young’i uurimuste järgi leidub nende inimeste veres rohkem ebanormaalseid vererakke, kes tarbivad mikrolaineahju-toitu. Seda, et Vähirakkude osakaal veres suureneb, kinnitavad ka NSVLi uuringud.

Blanc ja Hertel (Šveits) leidsid oma uurimuses, et mikrolainetoit vähendab hemoglobiini taset veres. Sellele järeldusele jõuti kui analüüsiti inimeste vereproove, enne ja pärast mikrolainetoidu söömist. Kuu aega pärast mikrolainetoidu peal toitumist, oli hemoglobiinide tase veres veelgi vähenenud.

Mikrolainete toimel tekib toidus uusi eluvorme (ing.k. radiolytic compunds). Need mutatsioonid on looduses tundmatud. Tavaahjude küpsetusrežiimid tekitavad samuti neid vorme, kuid palju vähemal määral. Arvatavasti need ühendid põhjustavad omakorda vere mandumist ning immuunsüsteemi nõrgenemist.

Sama uurimuse raames täheldati ka pärast mikrolainetoidu söömist valgevereliblede hääbumist kiiremini, kui seda tavaküpsetatud toidu puhul.

Sama uurimus tuvastas ka HDL-i (hea kolesterool) ja LDL-i (halb kolesterool) osakaalu muutust: mikrolainetoidus oli rohkem LDL-i

Erinevalt eeltoodust, leidub ka teisi uurimusi, mis pole leidnud, et mikrolained toodaks toidus kantserogeenseid või toksilisi ühendeid. Selliste uurimuste loogika seisneb selles, et kuna mikrolaineahjus toit küpseb kiiremini, kui tavapärastes küpsetusahjudes, siis säilivad paremini ka toitained.

Mikrolained ja veri
1991. aastal toimus Oklahomas (USA) kohtuprotsess. Naisele (Norma Levitt) tehti puusaoperatsiooni, kuid ta suri lihtsa vereülekande tõttu, sest õde soojendas verd enne ülekannet mikrolaineahjus. Loogika põhjal: kui kuumenemine on ainus efekt, mida mikrolained tekitavad, siis pole vahet, kuidas miski üles soojendatakse. Sellest võib järeldada, et mikrolained teevad substantsiga midagi enamat, kui ainult kuumutamine.

Mikrolained ja lastetoit
Minnesota Ülikooli teatel ei ole soovitatav soojendada titepiima mikrolaineahjus, sest see võib põhjustada muutusi piima koostises (vitamiinide hävinemine). Rinnapiimas võivad hävida teatud kaitseomadused (immuunsüsteemi toetavad).
Samuti kuumutab mikrolaineahi titepiima, aga mitte pudelit. Seega võib pudel olla külm, aga piim selle sees tulikuum, mis kujutab ohtu lapse suule ja kurgule.

Kui teist võimalust ei ole
Nagu eelpool mainitud, mikrolaineahi põhjustab vee, rasva ja suhkrumolekulide vibreerimist sagedusel 2,5 miljonit korda sekundis – see toodab kuumust. Pärast mikrolaineahju väljalülimist, molekulid vibreerivad edasi ning toodavad jätkuvalt kuumust. Seetõttu on soovitatav enne söömist, lasta toidul vähemalt mõned minutit seista.

Paljud mikrolaineahjuga soojendamiseks mõeldud valmistoidud on plastikpakendis. Osad sellised pakendid aga sisaldavad DEHAd (di(ethylhexyl)adepate), mis on kantserogeenne. Toidu kuumutamisel võivad need ühendid siirduda toiduga kaasnevatesse õlidesse ning tõsta lubatud kantserogeensete ühendite määra 10 000-kordseks lubatust (Nelson 2000).

Alternatiiv mikrolaineahjule
Külmutatud toidu saab edukalt üles soojendatud ka (kaanega) praepannil, lisatuna veidi vett.
Samuti on abiks konvektsioonahjud, mis kuumutavad toitu läbi kuuma õhu, mida ventilaator ringi ajab. Ka osadel mikrolaineahjudel on konvektsioonõhu-režiim.

Paljud söögikohad ei küpseta toitu, vaid võtavad valmistoidu külmikust ning soojendavad selle mikrolaineahjus ülesse. Soovitav on valida selline söögikoht, mis kasutab traditsioonilisi toiduvalmistamismeetodeid.

Traditsiooniline küpsetusviis tagab ka parema toidumaitse.
Austraalia kinesioloog Stephanie Relfe tõdeb kogemusest patsiente nõustades, et mikrolainetoit omab tervisele isegi suuremat ebasoodsat  mõju kui suitsetamine ja alkohol. Ta väidab, et pärast kui tema patsiendid on loobunud mikrolainetoidust, on näha kohest paranemist pikaajaliste probleemide osas nagu peavalud, seljavalud ja emotsionaalne ebastabiilsus.
_________________________________________________
Allikad:
Young, R & S. The pH Miracle: Balance Your Diet, Reclaim Your Health. 2003
Microwave Ovens and Food Safety. 2005. Health Canada http://www.hc-sc.gc.ca/hl-vs/iyh-vsv/prod/micro-f-a-eng.php
Microwave Ovens and Food Safety. 2011. Unites States Department of Agriculture – Food Safety and Inspection Service http://www.fsis.usda.gov/factsheets/microwave_ovens_and_food_safety/index.asp#1
Relfe, S. Microwave cooking is Killing People. 2011. http://www.relfe.com/microwave.html

Rubriigid: elektromagnetväljad. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Üks kommentaar postitusele Mikrolained ja toit

  1. Lembit Visnapuu kirjutab:

    Täienduseks kasulik teada Новые исследования в области раковых заболеваний. Больница им. Джона Хопкинса, США (JOHN HOPKINS HOSPITAL)

    1. Никакой пластиковой посуды в микроволновых печках.

    2. Никаких пластиковых бутылок с водой в морозильных камерах.

    3. Никаких пластиковых упаковок в микроволновых печах.

    Эта информация была опубликована в газете, выпускаемой больницей им. Джона Хопкинса (Johns Hopkins Hospital), а также распространена Медицинским центром Walter Reed Army.

    Диоксин вызывает раковые заболевания, особенно рак груди.

    Диоксин является высоко ядовитым веществом для клеток человеческого организма. Не замораживайте пластиковые бутылки с водой, так как это приводит к освобождению дииоксина, входящего в состав пластика.
    Недавно Др. Эдвард Фуджимото (Edward Fujimoto) , руководитель программы здоровья больницы Castle, выступая на телевидении говорил о риске, которому мы подвергаем наше здоровье. Речь шла о диоксинах и об их вреде для нас.
    Особое внимание было уделено недопустимости использования пластиковой посуды для нагревания пищи в микроволновках.

    Особо это касается жирной пищи. Др. Фуджимото сообщил, что сочетание жира, высокой температуры и пластика вызывает освобождение диоксина и его проникновения в пищу, а, соответственно, в конечном счете, в клетки человеческого организма.

    Вместо пластика, Др. Фуджимото рекомендовал для подогрева пищи использовать стеклянную или керамическую посуду. Результат будет тот же, но без диоксина в пище!
    Поэтому продукты быстрого приготовления, такие как растворимые супы, каши и т.д. вначале необходимо переложить из пластиковой упаковки в стеклянную посуду, а затем лишь ставить в микроволновку или любую другую печь.
    Он напомнил о том, что некоторое время тому назад фастфудовские рестораны отказались от пластиковой упаковки и перешли на бумажную. Одна из причин – проблема с диоксином.

    Также доктор отметил о недопустимости использования пластиковых крышек, покрытий во время приготовления пищи в микроволновой печи. Это также опасно, как и использовать пластиковую посуду. Высокая температура приводит к тому, что диоксин практически “растаивает и стекает” с такой крышки в пищу.
    Намного безопаснее использовать бумажные салфетки.:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga